CoronaMelder-app is in 24 uur al ruim 431.000 keer gedownload

CoronaMelder-app al ruim 431.000 keer gedownload
De maandag verschenen CoronaMelder-app is ruim 431.000 keer gedownload uit de Apple App Store en Google Play Store. De app is door iedereen te downloaden en te installeren, al werkt de app landelijk pas vanaf 1 september.

Volgens de Rijksoverheid herkent de app via bluetooth andere telefoons in de buurt die de app gebruiken. Als u langere tijd dicht bij een andere gebruiker bent, slaat uw app de willekeurige code van de andere gebruiker op. CoronaMelder weet niet wie of waar u bent.

Vreemd genoeg heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maandagavond het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) afgeraden om de CoronaMelder-app nu al in gebruik te nemen. De AP vindt dat de privacy van gebruikers van de app nog onvoldoende is gewaarborgd.


“De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat de minister afspraken moet maken met Google en Apple over de software die zij leveren voor de inzet van de app, dat er een wet moet komen om de inzet van de app goed te regelen en dat duidelijk moet worden dat de servers die de app gebruikt ook veilig zijn. De AP adviseert het kabinet de app pas in te zetten als de adviezen zijn opgevolgd.”

Minister De Jonge van Volksgezondheid schrijft aan de Tweede Kamer dat er een spoedwet procedure is ingezet om de wettelijk grondslag voor de noodzakelijke verwerking van gegevens nader te kunnen verklaren. Ook zal in de spoedwet komen te staan dat het gebruik van de app te allen tijde vrijwillig is en door niemand mag worden afgedwongen.

De CoronaMelder-app werkt trouwens alleen op iPhones met iOS 13.5 of hoger en Android-smartphones met Android 6.0 of hoger. Smartphones met een ouder besturingssysteem kunnen de app daardoor niet gebruiken.

Chat openen