Bomen verplaatst in Spinozapark

In de nacht van 17 op 18 april heeft Gemeentewerken drie grote platanen verplaatst van de Pascalweg naar de groenstrook langs de Guido Gezelleweg.

Bij de realisatie van fase 2 van het Spinozapark worden de rijbanen van de Pascalweg, ter hoogte van het Spinozapark, verlegd en vier platanen stonden hiervoor in de weg. Drie platanen zijn verplaatst naar de Guido Gezelleweg en de vierde plataan is aan de overkant van de Pascalweg in het park herplant. De Pascalweg wordt groener ingepast in het Spinozapark. Met een groene middenberm wordt de oversteek tussen de twee delen van het park overzichtelijker en veiliger.

De voorbereidingen voor het verplaatsen van de bomen waren overdag al uitgevoerd. De kraanwagen die de bomen vervoerde reed over houten platen omdat aan de weg natuurlijk gewerkt wordt! Een shovel verplaatste de houten platen van achter de kraan naar de voorkant, waardoor ter plekke een “weg van houten platen gemaakt” werd. Al met al een spectaculair karwei.

Het verplaatsen van bomen van dit formaat blijft voor Gemeentewerken ook bijzonder. Niet alle bomen zijn geschikt om te verplanten. Platanen zijn één van boomsoorten waarbij dit wel mogelijk is. De overlevingskans voor een plataan is na verplaatsing vrij groot, in tegenstelling tot andere boomsoorten. Ook moet de nieuwe plek waar de bomen komen te staan optimaal zijn. In dit geval waren deze randvoorwaarden aanwezig, vandaar dat gekozen is voor het verplaatsen van de platanen. Zo blijven deze fraaie grote bomen behouden in het Spinozapark.

Chat openen