Bewoners Beverwaard krijgen brief met ééntoersschroeven

Bewoners van de wijk Beverwaard hebben vandaag een brief van de deelgemeente IJsselmonde ontvangen met tips van de politie om inbraken te voorkomen.

Naast een brief met tips bevat de envelop twee ééntoersschroeven waarmee bewoners woning extra kunnen beveiligen tegen inbrekers. Aanleiding voor de brief is dat Beverwaard de laatste weken te kampen heeft gehad met woninginbraken waarbij de glaslatten zijn verwijderd..

Onderzoek wijst uit dat 80% van de inbraken door gelegenheidsinbrekers wordt gepleegd. Deze inbrekers zijn uit op gemak en snel succes. Ze gebruiken hierbij vaak een schroevendraaier voor het openen van deuren of ramen.

Eén van de inbrekersmethodes die de laatste tijd vaak wordt toegepast is het verwijderen van glaslatten. Na het verwijderen van de glaslatten kan het raam eenvoudig uit de sponning worden verwijderd. Door de ontstane opening kan de inbreker vervolgens een woning betreden met alle nadelige gevolgen van dien.

Uit onderzoek in de Beverwaard is gebleken dat bij veel woningen de glaslatten met kleine spijkertjes zijn vastgemaakt. Ook is de kit vaak uitgedroogd. Door een klein stuk gereedschap tussen de glaslat en het kozijn te plaatsen kan de glaslat eenvoudig worden verwijderd.

Daarom adviseren de wijkpolitie en de deelgemeente om glaslatten van kozijnen vast te zetten met ééntoersschroeven. Hierdoor zijn de glaslatten moeilijk of nauwelijks te verwijderen. Eentoersschroeven kunnen nadat ze vastgedraaid zijn niet met een gewone schroevendraaier weer los worden gedraaid. Dit in combinatie met een goedwerkende kit zal het binnendringen op genoemde wijze moeilijker maken.

Natuurlijk is ook goed hang- en sluitwerk belangrijk. Daarom adviseren de wijkpolitie en de deelgemeente bewoners ook om hun woning te laten beveiligen conform het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Het gebruik van verlichting blijkt daarbij een effectieve aanvullende maatregel. Verder wordt bewoners geadviseerd om bij afwezigheid tijdschakelaars op lampen te zetten en die zodanig in te stellen dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende vertrekken aan en uit gaat. Ook zicht en licht aan de buitenzijde van het huis zijn belangrijk. Met het gebruik van energiezuinige lampen spaart men bovendien het milieu en zijn de kosten gering.

Meer informatie is te vinden op onderstaande websites
www.politiekeurmerk.nl of www.hetccv.nl

Melden helpt!
Om inbrekers aan te kunnen aanhouden en informatie over woninginbraken te verzamelen is de politie sterk afhankelijk van meldingen. Informatie van verdachte situaties, vluchtroutes en (kleding)signalementen zijn voor de politie van groot belang bij het opsporen en aanhouden van verdachten. Aarzel niet, maar bel bij verdachte situaties altijd 112. Blijf alert, noteer kentekens van verdachte voertuigen, signalementen van verdachte personen en andere bijzonderheden. Maak indien mogelijk ook een foto met uw mobiele telefoon. Realiseert u zich een verdachte situatie pas later of ontdekt u een inbraak als u thuis komt? Belt u dan 0900-8844.


Chat openen