Beveiliging Rotterdamse scholen ondermaats

Een week geleden werd de Prinses Margrietschool voor de vierde keer binnen een week van computers beroofd. Alle keren betrof het een inbraak. Het totaal aantal gestolen computers staat nu op 24. De vraag is of scholen wel afdoende zijn beveiligd, zeker als dezelfde school herhaaldelijk in een korte termijn het slachtoffer is.

Door recente gebeurtenissen komen er vragen op rond de beveiliging van scholen. Het blijkt dat de criminelen nu scholen hebben geïdentificeerd als makkelijke doelwitten, maar de buit is ook niet ‘state-of-the-art’. Men kan hieruit concluderen dat het amateurs zijn die de lage veiligheidsmaatregelen, meestal in de vorm van een simpel slot, eenvoudig konden omzeilen.

Nalatigheid
Na de eerste twee inbraken bij de Prinses Margrietschool werden de computers op de begane grond beveiligd. Bij de computers op de bovenste etage van het gebouw werd dit niet nodig geacht. De inbrekers hebben daar toen hun slag geslagen. Het alarm ging vanaf de tweede inbraak wel af, maar de politie was steeds te laat ter plekke. De inbrekers lopen nog vrij rond.

Na de vierde inbraak meldde Niek Stoop, directeur van de Prinses Margrietschool:
“Ja, de strijd tegen de criminelen wordt nog bijna elke nacht verloren. Dus daar kan nog wel het een en ander aan verbeterd worden. Ik ben in gesprek met ons bestuur voor betere veiligheidsmaatregelen. We zijn heel alert op dit moment.”

De Beatrixschool in Pendrecht is afgelopen week tweemaal overvallen. In dit geval werden de ruiten ingegooid en zijn zes computers meegenomen. Wederom zijn de daders nog op vrije voet.

Verhoogd risico
Ondanks dat Rotterdam de afgelopen periode veiliger geworden is, volgens de veiligheidsindex, vinden inbraken zoals deze nog altijd plaats. IJselmonde stond voorheen al bekend als een wijk met verhoogd risico. Volgens de index is dit niet meer het geval. Er zijn nog maar twee probleemwijken in Rotterdam. In de praktijk blijkt echter dat dit niet betekent dat het er volledig veilig is.

Nieuwe computers
Basisschool de Schakel in Vlaardingen is de redder in nood voor de Prinses Margrietschool. De leerlingen moesten het door de inbraken een tijdje zonder computers doen. De Vlaardingse school bracht daar verandering in en stelde een aantal van hun computers beschikbaar. “Gewelding, daar gaat je hart sneller van kloppen”, zegt Stoop.

Bron: Dichtbij.nl

Chat openen