Beloon tipgevers voor aanhouding vandalen

Rotterdammers moeten met een beloning worden aangespoord mensen die gemeentelijke eigendommen vernielen, aan te geven. Zij kunnen fotootjes met hun mobiel maken en de vernielzucht bij de politie of gemeente melden, desnoods via sociale media.

Dat zegt PvdA-gemeenteraadslid Peter van Heemst, die binnenkort een voorstel daarover aan het college voorlegt. Volgens een woordvoerder van de gemeente kosten vernielingen aan gemeentelijke eigendommen de stad ieder jaar bijna 1 miljoen euro. „Helaas wordt maar een klein percentage van de daders gepakt”, aldus Van Heemst dinsdag.

Zijn idee voor een beloning deed hij op in de stad Berlijn. Daar looft de stadsvervoerder maximaal 600 euro uit voor een gouden tip die leidt tot de aanhouding van een vandaal of vandalen. „Het zou mooi zijn als wij in Rotterdam je via een beloning meer daders in de kladden kunnen grijpen”, aldus Van Heemst.

Door nu maar zo weinig daders op te pakken, vindt Van Heemst dat je je lijkt neer te leggen bij de gevolgen van vandalisme. „Eigenlijk kun je de schadepost wel een aantal keren verhogen als je daar ook alle eigendommen van scholen en de stadsvervoerder bij optelt.” Het raadslid denkt aan een beloning van 100 euro voor een gouden tip.

De gemeente zou dit bedrag moeten betalen, ook al heeft die nu weinig geld meer in kas. „Alle kleine beetjes helpen”, zegt Van Heemst. „Bovendien verdient de gemeente hieraan als er minder wordt vernield.”

Een woordvoerder van het college zegt dat het initiatief past in het beleid om zoveel mogelijk schade op de dader te verhalen. Het college gaat het voorstel serieus bekijken.

Bron: Telegraaf.nl

Chat openen