Alle Rotterdamse huishoudens een gratis rook-koolmonoxidemelder

rook-en koolmonoxidemelder redt levens

Er wordt veel, vaak negatief, gesproken over het stadsinitiatief. En dan met name over het grote geldbedrag van maximaal vier miljoen euro wat toegekend wordt aan het initiatief met de meeste stemmen.

Er zijn slechts 89 initiatieven ingediend waaruit, door de Board, een top-5 is geselecteerd waarop u t/m 12 maart kunt stemmen. Rotterdam telde op 1 januari van dit jaar 617.347 inwoners, dus om nou van een succes te spreken…

Tussen alle inzendingen trof ik helaas geen initiatief wat de veiligheid van álle Rotterdammers in één klap sterk zou vergroten. Als webredacteur zie ik veel meldingen voor een co-meting (koolmonoxide meting) voorbij komen. In de wijk Beverwaard zijn op 5 februari van dit jaar drie personen door de brandweer uit hun woning gehaald omdat ze onwel waren geworden door een te hoge concentratie koolmonoxide. Later is één slachtoffer overleden en een tweede heeft er hersenletsel aan overgehouden. En op 19 februari is een 46-jarige vrouw in de Rousseaustraat in Lombardijen overleden, ook door koolmonoxide.

Zo zijn er ook veel meldingen over een woningbrand te lezen. Soms loopt het goed af, maar een enkele keer heeft het toch slachtoffers geëist.

Daarom hier alvast mijn stadsinitiatief voor de komende ronde: Alle Rotterdamse huishoudens een gratis rook- en koolmonoxidemelder! Het kan iedereen zoveel leed en ellende besparen.

Denk Groots, denk Rotterdam.

Chat openen