Alarm om legionella-besmetting vakantie-thuiskomers

Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogd risico op een legionella-infectie in eigen huis. Ze zijn zich niet bewust dat kranen en douches die langer dan een week niet worden gebruikt, acute besmetting kunnen veroorzaken. Daarvoor waarschuwt installateursvereniging UNETO-VNI.

De sector slaat alarm en stelt dat besmetting na de vakantieperiode het grootst is. Afgelopen jaar vielen er enkele honderden slachtoffers die doodziek werden van een infectie.

„Tijdens vakanties worden kranen niet gebruikt, waardoor water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren vergroten de kans op vermeerdering van de legionellabacterie”, aldus een woordvoerder Dick Reijman.

Legionella-infecties hebben grote gevolgen, variërend van vermoeidheid, verlies van korte termijngeheugen, longontsteking, forse griep tot zelfs de dood. UNETO-VNI raadt daarom vakantiegangers aan om bij thuiskomst direct alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang te openen. „Daarbij is het belangrijk om het water rustig te laten stromen om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt”, aldus Reijman.

Lees verder op Telegraaf.nl

Chat openen