Afkoopsom Maasstad Ziekenhuis veel hoger

Ex-directeur Paul Smits (links) kondigd zijn vertrek aan

Het Maasstad Ziekenhuis heeft ex-topman Paul Smits een aanzienlijk hogere vertrekpremie betaald, dan het ziekenhuis eerder meldde. Dat blijkt uit een onderzoek naar afkoopsommen aan vertrekkende ziekenhuisbestuurders, dat Medisch Contact morgen publiceert.

Smits moest in augustus vertrekken wegens zijn rol in de verwaarloosde uitbraak van de Klebsiella-bacterie in het Rotterdamse ziekenhuis, als gevolg waarvan 118 mensen besmet raakten en hoogstwaarschijnlijk drie patiënten overleden. Toen bekend werd dat hij bij zijn vertrek bijna 236.000 euro meekreeg, ging een golf van verontwaardiging door Nederland. Een meerderheid in de Tweede Kamer vond dat Smits het geld moest terugbetalen. Partijwoordvoerders noemden de regeling ‘schandalig’ en ‘bizar’.

Nu blijkt dat Smits’ werkelijke afkoopsom ruim 30 procent hoger is uitgevallen. Volgens de kleine lettertjes in de jaarrekening betaalde het Maasstad Ziekenhuis de ex-topman na zijn vertrek, naast de ‘pure’ ontslagvergoeding, bijna drie maanden salaris door. Kosten: nog eens ruim 70.000 euro. Daarmee komt Smits’ werkelijke gouden handdruk op ruim drie ton.

Bron: Medisch Contact

Chat openen