Aboutaleb onderzoekt collectieve verstrekking mondkapjes in het ov

collectieve verstrekking mondkapjes in het ov
Burgemeester Aboutaleb vind de uitspraak van het kabinet zwak dat burgers zelf voor verplichte mondkapjes in het openbaar vervoer moeten zorgen. Hij gaat nu kijken in hoeverre het mogelijk is collectief mondkapjes beschikbaar te stellen.


“In heel veel landen krijgen mensen die zijn aangewezen op het openbaar vervoer een mondkapje overhandigd. Of je nu zegt: mensen, zoek het maar uit, of dat we zeggen: we kijken naar de mogelijkheden om er collectief aan te komen en uit te delen, dat ga ik met mijn collega’s onderzoeken.”

We gaan niet als een malle boetes uitdelen
“Wij mogen handhaven op die mondkapjes en dat gaan we ook doen”, liet directeur Maurice Unck van de RET weten op Radio Rijnmond. “Maar ga er niet vanuit dat we als een malle boetes gaan uitdelen, die overigens best hoog kunnen zijn, als je niet zo’n mondkapje draagt.”

De RET laat posters ophangen en er zal worden omgeroepen je aan de verplichting te houden. Volgens Unck wordt eerst gewaarschuwd en worden daarna pas boetes uitgedeeld. “We gaan ook uit van de verantwoordelijkheid van mensen zelf.”

De RET is inmiddels druk bezig hoe het per 1 juni moet. Worden er stoelen uit bus, tram en metro gehaald zodat het makkelijker is anderhalve meter afstand te houden? “Dat weten we nog niet”, liet Unck op Radio Rijnmond weten. “Er zijn wat proeven geweest, ook bij de NS. We gaan nu kijken wat het meest logische is.”

Chat openen