Aantal overvallen in Rijnmond stijgt fors

Het aantal overvallen in regio Rotterdam-Rijnmond is in de eerste vier maanden van 2012 met dertig procent gestegen. In Rotterdam en omgeving werden dit jaar 155 overvallen gepleegd tegen 118 een jaar geleden.

De cijfers staan in schril contrast met de landelijke cijfers. Die gaven in de eerste vier maanden van 2012 een daling van 4 procent te zien.

De politie verstaat onder overvallen berovingen van winkels, overvallen op woningen en berovingen van bijvoorbeeld taxichauffeurs en pizzakoeriers.

Noodklok
Korpschef Paauw en burgemeester Aboutaleb luidden eind februari al de noodklok. Toen was het aantal overvallen al hoog: 93. Commissaris Jan Hoogstraten werd vervolgens aangesteld als leider van de overvalaanpak. Ook werd het aantal rechercheurs fors uitgebreid. In maart en april daalde het aantal overvallen wel (62), maar in vergelijking met andere regio’s is het verschil nog groot.

Daders gepakt
Toch worden in de Rijnmond veel daders gepakt. Dat schrikt de overvallers niet af. Maandag nog werd een medewerker van een bedrijf op de Maashaven OZ overvallen en probeerde een man bij een woning aan de Kleiweg zijn slag te slaan. Bij die laatste zaak werd een man aangehouden.

Motief
Het belangrijkste motief van de daders is geld. ”En in de meeste gevallen is de buit gering,” zegt commissaris Jan Hoogstraten van de Rotterdamse politie.

Bron: Rijnmond.nl
Foto: IJsselmondeNieuws.nl

Chat openen